På måndag är vi udda igen – Claudia Galli Concha
claudiagconcha

Claudia Galli Concha

Annons

På måndag är vi udda igen

Vi har den ljuvligaste sommaren. Vår sommar pågår tills temperaturen sänks och höstkläderna åker fram. Tills alla barnen på lekplatsen har gula västar utom Chloe.

För oss är det alltid lov och vi strosar runt i livet som någon slags ständig semester. På måndag börjar nästan alla på förskolan men inte Chloe.

På måndag kommer frågorna på lekplatsen och i parken – Var går hon någonstans? – Är förskolan stängd idag? – Ingen förskola? Är det inte jobbigt? – Varför går hon inte på förskola? – Hur tänker ni med den sociala biten.

Jag bryr mig inte om frågorna för vi är nöjda med vårt beslut. Vi ser en tjej i Chloe som är väldigt trygg i sociala sammanhang, som delar med sig, som gärna kramas, som pratar sitt hittepå språk med alla. Men ju äldre Chloe blir desto mer udda blir vi. När hon var 1,5 var det ingen som brydde sig, nu när hon snart är 2,5 så känns det verkligen som ett BESLUT.

Jag kommer att sakna allt förmiddagshäng med andra mammor i parken och på lekplatsen. Jag får väl hitta fler mammor att träffa. Hallå! Någon i Malmötrakten dom är hemma med en 2,5 åring? Let’s fika!

P & K Claudia 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
claudiagconcha

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Josefine

  Jag har inga barn själv, men kan tänka mig att en del negativa kommentarer på hemmamammor är kanske från mammor som önska att dem kunde göra det själva, men inte klarar av det ekonomiskt eller så. Menar inte att dem gör rätt med negativa kommentarer, men tänker att det kanske är en anledning! 🙂

 2. Jessika

  Tack för att du belyser det fantastiska med att spendera tid med våra barn! Det är roligt, spännande och inspirerande att du som “kändis” går mot strömmen och gör egna kloka val. Jag och min man har turats om att vara hemma i 5,5 år och vi kan inte se något negativt med det. Våra barn är självständiga, sociala och frammåt, talar flera språk och verkar (utifrån vad vi kan se) trivas med livet. Det är självklart att vi som gör udda val vill peppa, stärka och hjälpa varandra, inte för att vi föräldrar skall tävla mot varandra utan för att minoriteten också finns och behöver synas! Jag vill dessutom slå hål på myten m att ens partner måste ha ett välbetalt jobb, med sparsamhet, smarta val och samarbete går det att både få ihop vardagsekonomin och få en slant över till pension. Glad sensommar!!

 3. Johanna

  Är fortfarande hemma med vår 3.5 åring och snart 2åring, de har aldrig skolats in och får ofta frågor om detta o varför vi gör så. Men trivs otroligt bra med beslutet 😍

 4. Madelene

  Hej, jag är nyinflyttad i Lomma, och känner inte så många här. Jag är hemma med min 2-åriga tjej. Vi träffas gärna på en playdate i någon av Malmös härliga lekplatser exempelvis! 🙂

 5. Anonym

  Tycker du är fantastisk i ditt beslut! Arbetar själv som förskollärare och är stolt över vår verksamhet men faktum är att det är många gånger jag inte räcker till som vuxen. Jag arbetar med 20, 4-5 åringar och vi är 2.75 vuxna, det är tydligt att vi inte kan räcka till för alla barns behov.
  Vi gör vårt bästa varje dag men har man möjlighet att minska tiden för sitt barn i förskolan eller har ett litet syskon hemma har barnet det inte bättre på förskolan. Förskolan kan aldrig ersätta hemmet, vi är ett komplement!

  1. claudiagconcha
   claudiagconcha

   Tack snälla! Jag är jättenöjd med vårt beslut men som sagt alla gör förhoppningsvis sitt bästa efter sin förmåga och ekonomi. 💕

 6. Madelene

  Hej! Jag är nyinflyttad i Lomma, och känner inte så många här. Jag är hemma med min 2-åring, och träffas gärna i någon av Malmös härliga lekplatser till exempel!

 7. Natalie

  Hallå där!
  Mateo kommer gå i förskolan max 3 dagar i veckan. Ses gärna de andra dagarna så Chloe och han kan leka tillsammans. Du hittar oss på Caroli lekplats 😉

  Mvh,
  (“snygg vagn du har”)

 8. Vernesa

  Jag vet hur det känns att ständigt, o även nu efter 4,5 år så blir jag ledsen när folk ska ifrågasätta varföt jag inte sätter lillebror på förskola än. Har två pojkar 4,5 år & 20månaders o en lillebror i november 💜.. Är ni i Lund någon gång så leker vi mer än gärna 👌😊
  Kram på dig, du gör det som känns bäst för er familj

 9. Maria Holm Sarqume

  Hej! Gå med i gruppen “hemmaföräldrars nätverk” på Facebook är mitt tips. Finns säkert en lokal grupp med massa härliga hemmaföräldrar och barn i Malmö 🙂 Härligt att läsa det här inlägget. Mycket igenkänning! Tänker och känner precis som dig att det är bara att ta chansen att vara med barnen nu när de är små. Tiden går så fort <3

 10. Angelica Lundgren Bielinski

  Som jag nyss skrev på ditt inlägg från februari. Vill tipsa om hemmaföräldrars nätverk på FB. Där du kan träffa likasinnade och kanske hitta mammor i Malmö som valt att leva som du. Helt rätt, heja dig! 👏🏻👏🏻 Gör det som din familj blir lyckliga av 💞Kram

 11. Kristin Karlsson

  Ja känner att jag bara måste skriva nu. Vi har precis som ni tätt mellan barnen, jag är precis som du hemma med båda. Sonen var 1,5 år när syskon kom.
  Jag om någon vet vilken ansträngning det är att va hemma med två så små. Det är inte för alla, pga att alla inte orkar, kan eller vill. Det är kul att du kallar det för att ni har en förskola, för precis så känns det, att man bedriver förskola. Dagarna kräver planering, struktur, rutiner. Det går inte(tycker jag) att bara flyta med på samma sätt som när man hade ett barn, och då ens barn var baby (under 1). Kort och gott: det är underbart men också ett jäkla jobb. Vill man göra det, så tycker jag att man ska få lov att vara stolt över sitt val. Vill man inte, så är det också bra. Jag är så jäkla less på att hela tiden känna att man behöver vara ursäktande med ens egna val, för att andra inte ska känna sig kritiserade. Om man inte är nöjd med sitt val, är det varesig ditt eller andra som är hemma med sina barn länges fel. Och komma dragandes med forskning? Då ska man snällt stå och ta emot, inte ge svar på tal.
  Nejdu, du gör ett jäkla bra jobb. Våra skildringar av livet med barn skiljer sig något,kanske vill du inte dela allt, kanske våra barn är olika, vem vet. Hur som helst önskar jag att du är stolt över ditt val, du kommer kunna bära med det genom livet. Barnen kommer bli som dom blir ändå, med deras sidor å utmaningar, inget, varesig förskola eller annat tar bort detta, och vi älskar våra för just detta, dom är som dom är.

 12. Camilla

  Hej följer dej på Instagram och läser din blogg😁 Min äldsta (2år och 3 månader)går på dagis men är hemma på fredagar, lillan är 5 månader, Bor precis utanför Malmö i Vellinge . Hör gärna av dej hade varit kul med en playdate/ camilla

 13. Michaela Morrell

  Här är också en mamma som valt bort fsk helt! Pojkar på 3, 6 och lillasyster föds i December 🙂 dessvärre bor vi i USA för tillfället annars hade jag gärna hängt!

  Har fått så många kommentarer om “Oj är du hemma fortfarande med din son på 2? Men går det?” 😂😂😂
  Så klart det går!
  Anknytning, fysisk stimulans och beröring som hjälper nervcentealet utvecklas optimalt och en lugn miljö att utveckla sin nyfikenhet i i närheten av sin trygghet! Plus kärlek från morgon till kväll! Det är livet det!!! ❤️❤️❤️
  Tack för att du vågar dela att du också värderar dina barn högre än jämställdhet! Det finns olika grupper på Facebook med likasinnade bland annat Hemmaföräldrars nätverk mf. Där har jag hittar många kompisar 🙂 lycka till i ditt framtida moderskap!

 14. Jojo

  Hej. Undrar varför man INTE vill att sitt barn ska gå på förskola? Det är ju så mycket kul de för vara med om där. Lär sig det sociala, pedagogiska mm.
  Jag vill inte låta negativ utan undrar bara. Jag skulle nog inte kunna ge min son den stimulans han behöver under dagarna. Om man dessutom har en liten också.
  Men du ska göra precis det du gör! Det som känns bäst för dig och din familj är det bästa för er!

  1. Hannah

   Man kan vara med om mycket kul tillsammans med en förälder med. 🙂 Vi pysslar, leker med kompisar, läser, och upptäcker saker tillsammans. Jag tror det är lättare för en vuxen att vara pedagogisk med ett eller ett par barn, än en hel hög på förskolan. De flesta förskolor lider ju tyvärr av personalbrist och för stora barngrupper. För oss funkar det helt enkelt bättre att jag är hemma med barnen än att vi ska stressa iväg dem till förskola, här får de allt de behöver. Jag har jättesvårt att se nått de har på förskolan, som jag inte kan ge mina barn själv och därför var det lätt för oss att välja bort det. Men jag förstår att andra tänker annorlunda, och det tycker jag man ska ha rätt till, att få välja den barnomsorg som passar just sitt barn, i vårt fall en förälder.

 15. Josephine

  Hej Claudia!
  Tack först och främst för din ärliga,härliga,glada och kärleksfulla blogg! Jag är föräldrarledig och har en fyra årig pojk och en 3månaders flicka hemma. Skulle gärna träffas på lite lek och fika dejt! Bor i Helsingborg, nära med tåget 🙂
  Keep up the Good work!! / Josephine

  1. Sofia

   Fast roliga, sociala och pedagogiska saker hittar jag på dagarna i ända med min 2,5-åring; men vi upplever det tillsammans. Folk verkar tro att vi bara sitter hemma men så är det ju inte alls. Alla barn och föräldrar är ju olika men att roa och stimulera ett barn i förskoleåldern har aldrig varit några problem för mig eller våra fyra barn. Pedagogiken barnen får på FS är ju ingen rocket science direkt utan saker som automatiskt vävs in i livet med små barn. Jag tror att det allra viktigaste för små barn är trygghet och att få kärlek och uppmärksamhet från en nära anknytningspersonen. Det kan ju FS oftast inte ge, tyvärr. Så därför har vi valt arr inte ha våra barn på FS när de är små

 16. Kristin Karlsson

  Men jo, vi får lov att vara stolta över våra val. Det är ett megajobb (roligt sådant också såklart) att vara hemma med två. Du gör det bra!

  Mvh en som sa att man

 17. Susanne Arvidsson

  Mycket klokt beslut! Nästa vecka börjar vår sexåring i nollan. Hon har aldrig varit på dagis och har utvecklats till den mest fantastiska och sociala lilla flickan. Hon har själv skaffat sig många kompisar som knackar på vår dörr stup i kvarten för nya lekäventyr. Hennes lillebror är 2 år och 4 månader och vi har ingen tanke på att sätta honom i förskola heller. Stå fast vid Ert beslut! Vi bor i Lund så vi tar gärna en fika!

 18. Petra

  Jag tycker det är så tråkigt med dessa typer av diskussioner “jag är en bra mamma för jag har mina barn hemma”.
  Varje familj gör val som de anser bäst för sig och situationen de befinner sig i.
  Det finns massor med forskning på att barn som börjar på förskola i tidig ålder presterar bättre i Pisa tester exempelvis, det är det aldrig någon som lyfter fram som argument för att skola in tidigt, det är alltid att man är “en dålig förälder” om man väljer förskola framför att ha barnen hemma.
  Tycker vi alla kan höja oss i detta ämne och inte göra det till en grej att ha barn hemma eller på förskolan. Alla gör val som de anser bäst för familjen, punkt.

  ❤️

   1. Ioana

    Jag tycker du ska läsa om Claudias inlägg. Och efter att du har gjort det fråga dig själv varför du läser in värderingar som hon inte har uttryckt.

    1. Petra

     Precis som jag skriver så är det diskussionen som följer dessa typer av inlägg jag vänder mig till, inte själva inlägget.

  1. claudiagconcha
   claudiagconcha

   Petra; jag har aldrig sagt att det är bättre eller sämre. Det här är mitt val och i och med att det är min blogg så skriver jag om det här och jag tycker att det är jättekul att höra om andra som har gjort samma val som jag. Det är allt det handlar om.

   1. Petra

    Självklart skriver du som du vill i din blogg, mer kommentarer som följer som jag tycker blir värderingar i om det ena är rätt eller fel.
    Därav min kommentar
    ❤️

  2. Ioana

   Jag tycker du ska läsa om Claudias inlägg. Och efter att du har gjort det fråga dig själv varför du läser in värderingar som hon inte har uttryckt.

 19. Emilia

  Det är såå klokt att vara hemma med de små så länge en bara har möjlighet! 🌸 Vår lilla är 2,8 nu o börjar på förskola i slutet av månaden. Vi har pusslat och kämpat för att ha honom hemma så länge vi kan! 💕 Vid jul kommer ett syskon och då får han vara hemma igen. Tack för att du är klok och inte tänker att förskolan är viktigast! Med vänlig hälsning, Förälder & förskollärare

 20. Hennie

  Det är eran beslut.,inte andras! Att folk ständigt ska ifrågasätta 🙈, jag fikar gärna (fast vi bor utanför Malmö 😉) Min pojke är 3,5 och så har jag en liten tjej på 4 månader 😊

 21. Felicia

  Jag har!!! Eller ja han är iof på förskolan 15h/veckan och en 10 månaders hemma! Sebastian om du kommer ihåg från öppna förskolan när Chloe och Sebastian var små?!

 22. Hannah

  Skönt att ni hittat det ni är nöjda med. Det är jobbigt att vara udda. Jag kände av det när min stora tjej nu börjar förskoleklass och alla andra 42 barn gått på förskola, bara min som inte fick resa sig när det läste upp namn på alla förskolor och barnen skulle resa sig när de hörde sin förskola. Snacka om att visa på hur annorlunda det är, tur att min dotter inte bryr sig, utan stolt säger att hon inte behöver förskola, hon har ju mamma. Det har gått utmärkt att ha henne hemma i snart 6 år. känns ändå för tidigt att börja lämna bort henne nu, men nu är hon redo och ser fram emot nya äventyr utan mamma 🙂

 23. Hanna

  Åh vad jag känner igen mig i alla frågorna och genom att vara udda. Är hemma med en en tjej på 2.5 år och en tjej på 5 år. Tjejen på 7 år börjar i ettan nu. Jag är så glad för åren jag fått med mina tjejer ♥️ så härligt att läsa om andra som gör liknande väl. Önskar er en underbar höst!

 24. Catharina

  Åh jag som bor i Malmö city och går hemma! Men jag har en pojke på 10 månader.
  Du gör det som är bäst för dig och dina barn!!! Tycker ni tog ett super bra beslut! 💪🏼👍🏻

 25. Frida

  Jag tycker du och alla andra mammor gör helt rätt för jag lever med tron att alla försöker göra det som passar deras barn och familj bäst!
  Vi har valt att göra precis som ni, jag är hemma med barnen 2,5 år och 1,5år frågorna från andra är många och ibland mer dömande än de borde vara! MEN jag ÄLSKAR vårt beslut! Jag är med egen företagare, min sambo med så jag jobbar varje onsdag och då är han hemma med barnen! Att vara egen underlättar helt klart men jag tror att vi absolut hade försökt få det att funka även om vi var anställda!
  Tack för en härlig blogg!
  Vi bor i Karlshamn (Blekinge) ca 2 timmar med tåg. Kristianstad ligger mitt i mellan, kanske ska vi upptäcka deras lek utbud tillsammans? ☺️

  1. M

   Är från Kristianstad och kan tipsa om en jättefin lekplats som ligger i tivoliparken, precis bredvid stationen. Där finns även ett lekland (randiz) om regnet öser ner o om man ej vill vara ute. Museet brukar också ha saker för barn. Bara några tips!

 26. Julia

  Hej! Jag är i precis samma sits som du! På måndag blir vi ensamma hemma igen. Min dotter är snart 2 och ett halvt och vi är hemma. Har även en liten lillasyster på snart 3 månader. Vi ses gärna och fikar och leker!

 27. M

  Känns som en helt magisk grej att kunna vara hemma med sina barn, kan man så varför inte? som om att alla barn inte klarade sig bra innan förskolor kom?
  Ni ska såklart alltid göra det som känns bäst för ER och ingen annan! kram

 28. Karo

  Har ni inga föräldrar träffar genom BVC? Vill minnas satt vi hade mammagruop på BVC, Vi föräldrar som var hemma turades om att träffas hemma hos varandra att barnen fick leka. Annars kan man byta nummer med föräldrar på öppna förskolan och träffas regelbundet så att barnen får leka. Man måste fixa ditt eget nätverk. Lycka till.

 29. Hanna N

  Tror mycket beror på avundsjuka…har man möjligheten att vara hemma länge är ju det underbart! Alla gör ju som dom själva vill och det som passar bäst för familjen 🙂
  Är snart utbildad förskollärare och vet både barn som mår bra av förskolan och trivs otroligt mycket, samtidigt som det finns yngre barn som kanske helst av allt hade varit hemma ett tag till med sina föräldrar🙈

 30. Ylva

  Jag vill tipsa om gtuppen hemmaföräldrars nätverk på facebook. Där finns många föräldrar som på olika sätt har sin barn hemma längre än normen. Där kan du säkert hitta likasinnade för lek-och-fika-dejter. Det finna inget bättre än att ha barnen hemma och njuta till fullo av denna tid!

 31. Felicia

  Jag har!! Eller ja han är iof på förskolan 15h/veckan och en 10 månaders hemma! Sebastian om du kommer ihåg från öppna förskolan när Chloe och Sebastian var små?!

 32. Malin

  Jag har en tjej som blir 2.5 i höst (född i mars 2015). I oktober väntar vi tillökning och jag funderar på hur vi ska göra med förskola. Jag har känt att jag gärna vill ha min stora tjej hemma men oj vad jag blir ifrågasatt när jag säger det till andra. Någon sa att jag underskattar aktiviteterna på förskolan men man kan göra så mycket själv med sina barn. Det verkar som att de ser framför sig att vi bara ska sitta inne och uggla för oss själva hela dagarna men min erfarenhet från när jag var föräldraledig i Helsingborg var att öppna förskolan var otroligt pedagogisk med sagostund, ateljé för de större barnen och gemensam fika. Nu när hon är större är det så mycket mer vi hittar på när vi är lediga. Och bara det att få vara ute med henne i vinter och upptäcka snö istället för att lämna henne för en hel dag inne på förskolan (vilket faktiskt händer rätt ofta på vår förskola under vinterhalvåret). Men som gravid och trött nu så undrar jag förstås om jag kommer orka med allt som jag vill. Närmaste barnpassning är två flyg bort så kanske jag kommer behöva några timmar för att ta igen mig,. Jag vet inte. Den här gången ska jag upptäcka hur mammalivet ser ut i Lund! Stadsbiblioteket och Kulturen är favoriter hos oss men ska bli spännande att se om jag tycker lika mycket om öppna förskolan här.

  1. Carolina

   Min stora tjej var 2 år & 4 mån när lillasyster föddes. Pga andras åsikter och en del tvivel på om jag skulle orka med två små barn hemma så fick storasyster börja på fsk i samband med att lillasyster föddes. Hon gick 10 månader innan vi flyttade tillbaka till USA och vi har nu alla varit hemma tillsammans i ytterligare ett år. I efterhand så önskar jag att jag haft modet att stanna hemma med båda barnen från början! För det första så var storasyster sjuk 50% av tiden, samt smittade lillasyster. Sen så tyckte jag att det var stressigt med lämning, hämtning, packning osv. Storasyster kunde heller inte sova middag på fsk, så varje eftermiddag så var hon ett trött vrak…
   Så som våra dagar ser ut nu, med museum, play dates, utflykter, hemskolning osv, så tror jag ärligt talat att båda mina flickor utvecklas mycket mer av att vara hemma.
   Vi kommer låta båda flickorna få vara hemma tillsammans i minst 1 år till!
   Hur som helst, lycka till med vad du än bestämmer dig för!

 33. Karin

  Det är klart att ni ska göra som ni vill och ingen har rätt att ifrågasätta ert val. Men jag gillar mitt jobb precis som du. Men har ju ingen möjlighet att jobba när barnen sover eller ha dem med mig så som du kan ha. Så ditt val att ha barnen hemma blir ju något helt annat än för de flesta av oss andra mammor.

  Alltså när jag läser mitt inlägg så låter jag lite bitter men det är jag inte alls. Så härligt att vi får leva de liv vi vill oavsett hur vi lever dem 🙂

 34. Jenny

  Jag är mamma till 4 barn och de två äldsta gick inte på förskola. Ett beslut som var helt rätt för oss och något jag aldrig har ångrat. De klarade skolan och det sociala livet alldeles utmärkt. Mina 2 yngsta gick hos dagmamma från 1,5 års ålder då möjligheten inte fanns att vara hemma med de tyvärr. Så viktigt idag att stanna upp och känna efter vad som känns rätt för just “vår” familj om man har möjlighet. Tycker att du gör helt rätt. KRAM

 35. Jennie

  Finns så bra öppna förskolor i Malmö Barnens hus, ligger nära triangeln, öppet 09-12:00 varje dag. St Andreas kyrkan också massa för barnen. #barn älskar föräldrar#

 36. Maria

  Åh! Stå på dig, beundrar ditt beslut! ❤️ Hade ni bott i Eskilstuna hade du mer än gärna fått hänga med oss! Har en 4,5-årig kille o en snart nyfödd lillebror 😘

Annons